Skip links

Pametne zgrade: zašto su nužne i na što pripaziti kod izbora projektanta?

Kad pričamo o pametnim zgradama, važno ih je prvo odvojiti od teme o kojoj smo prethodno pisali – pametnim kućama. Pametne zgrade obuhvaćaju:

  • Rezidencijalne zgrade (u kojima se nalaze stanovi)
  • Poslovne zgrade (u kojima se nalaze poslovni prostori)
  • Trgovačke centre
  • Javne institucije
  • Hotele, hostele i slične ugostiteljske objekte.

Dakle, pametne zgrade obuhvaćaju one prostore u kojima borave osobe koje nisu nužno međusobno povezane, za razliku od pametnih kuća u kojima najčešće borave osobe iz iste obitelji. No principi na kojima funkcioniraju su isti: pametne zgrade koriste naprednu tehnologiju kako bi automatizirale procese. Drugim riječima, kontrole kao što su rasvjeta, grijanje, hlađenje te sigurnost postaju automatizirane te time poboljšavaju dobrobit, zdravlje i produktivnost svojih korisnika ili stanara.

Ovo čine tako što koriste senzore koji šalju podatke u središnji sustav zgrade, a koji potom regulira procese koji se odvijaju unutar nje.

Sad kad smo objasnili što su točno pametne zgrade, moramo vidjeti i kako se uklapaju u sadašnji, ali i budući svijet.

Zašto su pametne zgrade jedina mudra investicija?

Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja – nove tehnologije, nova znanja, nove mogućnosti nastaju iz dana u dan, sata u sat. No svaka od tih promjena vodi u smjeru održivosti, energetske učinkovitosti, dobre povezanosti i dobrobiti čovjeka. A kako bi se te tendencije uvele u područje zgradarstva, potrebni su maksimalno iskoristivi i tehnološki napredni prostori.

Pametne zgrade imaju kvačicu na svakom zahtjevu za prostorima budućnosti.

Osim što drže do energetske učinkovitosti, održivosti i komfora korisnika, ove zgrade imaju i mogućnost promjene zajedno s vremenima, bilo da se radi o razmaku od nekoliko minuta ili pak nekoliko desetljeća. U svijetu zgradarstva, ovo su jedine opcije koje odgovaraju zahtjevima i današnjice i budućnosti. 

Jednako kao što sustavi u njima funkcioniraju u savršenoj harmoniji, tako i pametne zgrade djeluju u skladu sa zahtjevima vremena u kojem živimo.

Pametne zgrade i pametni gradovi

Još jedan pojam koji se često spominje su i pametni gradovi. Naime, više od polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima (i taj broj stalno raste), što nikako ne čini dobro po pitanju onečišćenja i kvalitete življenja. Stvara se velika količina otpada, dolazi do svjetlosnog zagađenja, zagađenja bukom, zagađenja zraka, smanjuju se životni prostori… 

U pronalasku rješenja pomoću kojeg bi gradovi mogli prihvatiti sve veći broj ljudi koji se odlučuje na život u njima, potrebne su nove ideje – i tu na snagu stupaju pametni gradovi. 

Kako bi se gradovi mogli nazvati pametnima i kako bi mogli smanjiti svoj ugljični utisak, moraju voditi računa o nekoliko sastavnica:

  • Energenti. Pouzdano praćenje potrošnje energenata jedini je način da se potrošnja reducira kod onih sastavnica u kojima je najveća.
  • Obnovljivi izvori energije. Bilo da se radi o solarnim panelima (odnosno elektranama) ili pak vjetru kao izvoru energije, pametni gradovi se oslanjaju na one izvore koji ne štete okolišu.
  • E-mobilnost. Sve je veći broj električnih vozila na cestama, a pametni gradovi moraju osigurati dovoljan broj električnih punionica.
  • Zgradarstvo. Pametne zgrade, osim što povećavaju kvalitetu života, su i jedine koje imaju dovoljnu razinu tehnološke naprednosti i mogućosti prilagodbe kako bi funkcionirale u pametnim gradovima.

Dakle, pametne zgrade su ključan element pametnih gradova – onih koji jedini mogu osigurati kvalitetan i siguran život svih svojih stanovnika.

Na što valja pripaziti kod izgradnje?

Ove zgrade podrazumijevaju suradnju brojnih stručnjaka: inženjera, arhitekata, pružatelja tehnologije, stručnjaka za urbani razvoj, projektanata te samih investitora. Kod izgradnje i opremanja pametne zgrade postoji mnoštvo faktora koje treba uzeti u obzir, a koji se međusobno isprepliću kako bi kreirali napredan, pouzdan i pametan sustav zgrade.

Projektanti su ti koji ovdje igraju ključnu ulogu. Bilo da projektiraju individualno rješenje ili pak cjelokupni sustav automatizacije, na njima je da usklade rad različitih branši te da su upoznati sa svim aspektima opremanja pametne zgrade. U takvom poslu nema mjesta pogreškama, a ima mnoštvo segmenata koji se moraju uzeti u obzir – od grijanja i hlađenja, prozora i vrata, sustava zaštite i sigurnosti, izolacije i rasvjete – sve mora funkcionirati u savršenom skladu. 

Zato, ako ste i vi među onima koji razmišljaju o izgradnji pametne zgrade (ili pak opremanju postojeće pametnim sustavima), pažljivo birajte svog projektanta. Birajte one koji imaju potrebna znanja, ali još važnije, koji imaju iskustva. Trendovi se brzo mijenjaju i samo oni koji su upoznati s ovim područjem zgradarstva mogu donositi ispravne odluke i kreirati pouzdane sustave. 

 

Pametne zgrade su zgrade budućnosti, no samo onda kad su napravljene po svim zadanim standardima. Ako niste sigurni odakle početi – Smart Design vam stoji na raspolaganju!

Leave a comment