Skip links

Pametne kuće: automatizacija kao način života budućnosti

U posljednje vrijeme sve se više ljudi odlučuje za izgradnju pametnih kuća u kojima će provesti svoj život. Napominju to arhitektima odmah na početku – oni žele imati sustave koji će im olakšati život i povećati sigurnost, a žele i kvalitetna rješenja koja će trajati još desetljećima. 

S druge strane, oni koji nisu još upoznati s pojmom pametnih kuća kod planiranja i izgradnje svojih domova dobivaju savjete o uključivanju automatizacije u svoje planove. I tu često dolazi do konfuzija: što su točno te pametne kuće i što sve one podrazumijevaju? I po čemu se razlikuju od automatizacije sustava?

U ovom članku vam donosimo odgovore na sva pitanja te objašnjavamo zašto su pametne kuće – domovi budućnosti.

Što su pametne kuće?

Pametne kuće su rezidencijalni objekti koji se ističu korištenjem tehnologije te sustava za kontrolu i automatizaciju kako bi pojednostavili razne aspekte života, čineći ga udobnijim, sigurnijim i efikasnijim. Sustavi uključeni u pametne kuće upravljaju, između ostalog, rasvjetom, temperaturom i sigurnošću. Primjerice, to su:

  • Termostat
  • Rasvjetni sustavi
  • Rolete, žaluzine i zastori
  • Protupožarni sustavi (detektor dima, prskalice)
  • Kućanski aparati (bijela tehnika)
  • Sigurnosni sustavi (kamere, alarm)
  • Dojavljivači zdravstvenih hitnoća.

Što točno obilježava sustave pametnih kuća? To što se njima može upravljati od bilo gdje pomoću interneta i aplikacije, ili pak direktno pomoću glasovnog upravljanja (recimo Alexom, Siri ili Cortanom). Ako je osoba na poslu, može upaliti grijanje pola sata prije polaska kući. Jednom kad stigne, može zamoliti Alexu da joj pusti laganu jazz glazbu i upali svjetla u kuhinji. Za sve je dovoljan samo pristup internetu.

Po čemu se onda pametne kuće razlikuju od automatizacije? Automatizacija podrazumijeva upravo ono što joj naziv sugerira – automatsko upravljanje procesima unutar kuće. U ovom je slučaju centralni sustav spojen na senzore diljem kuće i automatski pokreće neke radnje. Tako će se grijanje samo upaliti čim temperatura padne ispod željene, rolete će se automatski dizati u 7 sati ujutro, a glazba i svjetla će se automatski upaliti kad se otvore ulazna vrata. Iako je ugradnja ovakvih sustava kompleksnija, kasnije za njihov rad nije potreban pristup internetu! 

Važno je ove razlike imati na umu prilikom izgradnje i opremanja kuće, a posebice zato što osoba zadužena za uvođenje takvih sustava onda različito pristupa planiranju, dizajniranju i opremanju. A ta osoba je – projektant.

Što rade projektanti?

Građevinski projekti su sve zahtjevniji zahvaljujući uvođenju ovakvih naprednih tehnologija. Za njihovu integraciju i instalaciju potrebno je detaljno planiranje, bilo da se radi o individualnim sustavima ili pak cjelokupnim rješenjima. 

Stoga će se arhitekti, investitori ili vlasnici domova obratiti projektantima koji su specijalizirani za automatizaciju i projektiranje pametnih kuća.

Oni će napraviti nacrte, odabrati tehnologije i sustave koji će se integrirati u pametnu kuću, odrediti upravljanje pametnom kućom i voditi projekt instalacije pametnih sustava od početka do kraja. U svom radu surađuju sa svima uključenima u projekt izgradnje kuće: od arhitekata, investitora, izvođača radova do vanjskih suradnika – zato što znaju da je za kvalitetno rješenje potrebna kvalitetna i odgovorna sinergija svih komponenti. Baš kao i u sustavu pametne kuće.

U konačnici, jednom kad je pametna kuća dovršena i/ili automatizacija provedena na siguran i pouzdan način, njezini će benefiti doprinijeti ne samo dobrobiti stanara, već i puno široj slici.

Zašto pametne kuće i automatizacija?

Pametne kuće su i pametna investicija. Osim što čine život i stanovanje jednostavnijim, sigurnijim i komfornijim, one donose i niže režijske troškove te veću učinkovitost. Pametne kuće brinu o okolišu te stavljaju naglasak na održivost i ekologiju. 

I zato su to domovi budućnosti.

Budućnosti u kojoj ljudi, u svom užurbanom načinu života, mogu odahnuti i pustiti neke brige tehnologiji. Budućnosti koja je održiva za buduće generacije i koja štiti naš okoliš i naš planet kako bi i on nastavio štititi nas. Budućnosti u kojoj se fizičko i digitalno stapaju u harmoniju koja brine o našoj dobrobiti.

Ako trebate projektanta u izgradnji pametne kuće, Smart Design vam stoji na raspolaganju. S više od 15 godina iskustva u projektiranju pametnih i automatiziranih sustava, za vas smo pouzdan i siguran odabir.

 

Leave a comment